Arsa Yatırımı Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Arsa Yatırımı Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Gayrimenkul alanında özellikle de uzun vadede riskleri yüksek fakat kazancı daha yüksek yatırımlar yapmaya karar verdiğinizde arsa yatırımı yapabilirsiniz. Bu yönde ilk olarak arsa yatırımı yaparken nelere dikkat edilmelidir konusunda detaylı olarak araştırmalar yapabilirsiniz. Arsa yatırımlarınızda dikkat etmeniz gereken birçok hususlar söz konusudur. Öncelikle kaliteli ve güvenilir bir gayrimenkul firması tercih etmeniz doğru bölgeden en uygun fiyatlardan arsa satın almanız açısından hayati bir değer arz eder. İkinci olarak da satın almak istediğiniz arsaya yönelik araştırmalar ve gerekli bütçe hesaplaması yapmaktır. Ekonomik bütçeniz doğrultusunda arsayı tek başına satın almanız yeterli değildir. Bu aşama sonrasında arsanın gerçek anlamda kesin olarak değerlenebileceği bir bölgede yer alması da son derece önemlidir.

Arsa Yatırımında Özen Gösterilmesi Gerekenler

Türkiye üzerinden arsa yatırımı yaparken nelere dikkat edilmelidir konusunda özenle hareket etmelisiniz. Arsa yatırımı ciddi bir durumdur ve bu nedenle yatırımlarınızda panik ve acele etmemeniz faydanıza olacaktır. İlk olarak satın almak istediğiniz arsayı çok ciddi fiyattan yeniden satışa sunmak adına en azından 10 yıllık uzun zaman dilimini gözden çıkarmanız tavsiye edilir. Çünkü arsalar uzun vadeli olarak yüksek kazandıran alanlardır. Dikkat etmeniz gerekenler arasında, mutlaka arsanın tapulu ve imara sahip olması gerekir. Her iki özelliğin yer almadığı arsalardan mutlaka uzak durmanız tavsiye edilir. Resmi tapu belgesi olmayan ve henüz imara girmemiş olan arsalar güven vermediği gibi tarla statüsünde yer alıyor. Bu da yatırımlarınızın ciddi anlamda riske girmesi demektir. Tapusu ve imarı olmayan arsaların satın alınması oldukça zordur. Girişimciler tapusuz ve imarsız arsalardan uzak durmayı tercih ediyor.

Arsa Yatırımı Gerçekten Kazandırır Mı?

Elbette, arsa yatırımı ciddi anlamda kazandırır. Fakat bu yönde ciddi anlamda sabırlı olmanız gerekir. Çünkü arsalar doğrudan gayrimenkul sınıfında yer alıyor. Yani arsa satın alındığında yatırımcıların en azından 15 veya 20 yıl beklemesi şarttır. En değerli alanlarda yer alan arsalar dahi en düşük 5 yıl sonunda kazandırıyor. Bu yönde sabırlı değilseniz kesinlikle arsa yatırımı yapmamanız tavsiye edilir. Arsanızdan kazanç oranlarınız satın aldığınız arsanın büyüklüğüne ve yer aldığı bölgenin özellik ve kalitesine göre farklılık gösterecektir. Bu nedenle yatırımınızı mutlaka kaliteli bölgelerden yapmanız son derece önemlidir.

Arsa Yatırımı Kimler Yapabilir?

Dileyen herkes arsa yatırımı yapabilir. Bu kapsamda yasal yönden herhangi engelleyici bir durum yoktur. Yani yasal kapsamda 18 yaşını doldurmamış olan girişimciler dahi Türkiye’nin her yerinden herhangi arsaya yatırım yapabilir. Ayrıca profesyonel gayrimenkul firmaları bu yönde sizlere 7/24 profesyonel anlamda destek ve danışmanlık hizmeti sunar. Böylece arsa yatırımınızı doğrudan uzmanlar üzerinden sorunsuz bir şekilde yapabilirsiniz.

Arsa Yatırımında Ek Ücret Ödenir Mi?

Eğer, arsa yatırımınızı direk kendiniz yapacaksanız herhangi ek ücretler ödemeniz gerekmez. Fakat yatırımlarınızı doğrudan gayrimenkul firması ya da aracı uzman üzerinden yapmak istediğinizde firma ya da aracı şahısa belirli bir komisyon bedeli ödemeniz mümkündür. Bu nedenle düşük komisyonlu bir emlakçı firmasıyla çalışmanızda fayda vardır.

Arsa Yatırımı Nasıl Yapılır?

Arsa yatırımı yapmak için uzman olmanız veya eğitimler almanız gerekmez. Sadece ilgili gayrimenkul firmasına bireysel olarak başvurabilirsiniz. Bu aşamadan itibaren arsa yatırımı yaparken nelere dikkat edilmelidir firmadan tercih ettiğiniz bölgede satılık arsa listesini talep edebilirsiniz. Firma yetkilileri bu yönde sizlere güncel olarak satılık arsa listesini sunacaktır. Bu liste üzerinden hayalinizdeki arsayı kolayca bulabilirsiniz. Bu aşamadan sonrasında arsa sahibi ile ilk olarak telefondan sonrasında ise belirtilen randevu gününde yüz yüze görüşme sağlayabilirsiniz. Görüşme sonrasında arsayı satın almak istediğinizde fiyat teklifi alabilirsiniz. Sunulan fiyat teklifi üzerinden gerekli pazarlığı yapabilir ve hemen akabinde arsa tapu devir işlemlerini başlatabilirsiniz. Arsa yatırımı son derece basit bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.