Ev Satarken Hangi Evraklar Gerekli?

Ev Satarken Hangi Evraklar Gerekli?

Ev satmak isteyen kişilerin ve almak isteyen kişilerin gittiği alanlardan olan tapu ve kadastro genel müdürlüğünde ev satmak isteyen kişinin ve ev almak isteyen kişinin sunması gereken oldukça fazla belge vardır. Bu belgeler her işlem yapıldığı zaman özel olarak istenen ve olmadığı sürece işlem yapılamayan belgelerdir. Herkesin güvenirlik açısından ve yapılan işin senet etrafında kamu yöntemi altında kesin bir ifade kazanıp hukuken değer kazanması için bu belgeler oldukça önemlidir.

Sizden istenen belgelerin sahte olmayıp hepsinin olması yapacağınız işi bir o kadar hızlı ve temiz bir hale getirir. Ev satarken gerekli olan belgeler arasında bir de kişinin yanında okuma yazma bilen iki şahit getirmesi mecburi bir durumdur. Ev satarken hem alacak kişinin hem de satacak kişinin yanında ayrı ayrı lazım olan belgeleri getirmesi gerekir.

Satıcı Kişinin Gerekli Evrakları Nelerdir?

Ev satarken kendinize ilk önce uygun ve güvenilir bir alıcı bulmak oldukça önemlidir. Kendinize uygun ve güvenliğiniz alıcı bulduktan sonra evin tüm parası sizlere ödenmediği için kesinlikle tapu ve herhangi bir işlem yapmamak gerekir. Bu durumlar ve güvensizlik sorunları için kişinin ev satarken ve tapu işlemi verirken aralarından sorun çıkmaması ve hukuken işlerin görünmesi için senet ve belgelerin bulunması oldukça önemlidir.

Bu yüzden de satıcı ve alıcının tapu ve kadastro genel müdürlüğüne giderken yanlarına alması gereken belgeler vardır. Satıcı kişi kimlik ve kimliğinin bir adet kopyasını tapu ve tapunun bir adet kopyasını alıp hiçbir yere borcu olmadığını kanıtlayan bir belge ve belediyeden alınan emlak vergisi ile gelmek zorundadır. Bu belgelerin ve senetlerin yanında alıcı ve satıcı da okuma yazma bilen iki tane şahit getirmekle görevlidir. 

Alıcı Kişinin Gerekli Evrakları Nelerdir?

Alıcı Kişinin de satıcı kişi gibi yanına alması gereken evrakları ve yanında okuma yazma bilen iki şahit getirme mecburiyeti vardır. Alıcı Kişinin satıcı kişiye göre evrakları oldukça azdır. Kimlik ve kimlik fotokopisi getiren alıcı kişiler vekaletname ile belge işlemine son verebilirler. Bu iki belge ile gelen kişi evi aldıktan sonra zorunlu olarak deprem sigortası yaptırmak zorundadır. Bu işlem yapılamadığı sürece ev satışı işlemi gerçekleşmez. Bu yüzden bu işlemin yaptırılması ve belgelerin tam bir şekilde oraya gitmesi gerekmektedir.

Eğer ev satışı için hazırlanan belgeler de eksik varsa bu işlem için belgeler hazır olduğu zaman tekrar başvurma hakkı mevcuttur. Oldukça kolay olan ev satma ve alma işleminde önemli olan tek nokta istenilen belgelerin hazır ve mevcut olması ile beraber okuma yazma bilen iki kişinin yanlarında olması çok önemlidir. 

Ev Satarken Evrak Neden Önemlidir?

Ev satarken kişiler bazen bu belge senet sepet işlerinden oldukça fazla sıkılır ve uğraşmak istemez. Hatta bazen  sırf bu yüzden evlerde tapu eksikliği ve tapu sıkıntıları mevcut olabilir. Bu belgeler satıcı ve alıcının kim oldukları güvenilir olup olmadıkları ve alma satma işlemini kesin bir hâle getirmek için istenen belgelerdir. Hukuki yollarla ve ilerde çıkabilecek sıkıntıları gidermek için istenen bu belgeler aslında sadece kişiler için istenip ilerde oluşabilecek karışıklık ya da  yanlış anlaşılma durumlarını ortadan kaldırıp kesinlik bildirilmesi için önemlidir.

Evraklar sayesinde kişi alım satım işlemi kolay bir şekilde halledebilir. Hem alıcı hem de satıcı yarına olan bu evrak önemi herkes tarafından sıkıcı bulunsa da son derece önemli bir işlevdir. Redwoork firmasından bu konu üzerine detaylı bir şekilde bilgi alabilirsiniz.