Gayrimenkul Ekspertiz Çalışması Nasıl Yapılır?

Gayrimenkul Ekspertiz Çalışması Nasıl Yapılır?

Bankacılık alanında en çok uygulanan hizmetler arasında gayrimenkul ekspertiz çalışmalarıdır. Birçok nedenlere bağlı olarak gerçekleştirilen bu uygulama doğrudan müşteri memnuniyeti sağlar. Fakat birçok müşteriler henüz gayrimenkul ekspertiz çalışması nasıl yapılır hakkında detaylı bilgilere sahip değildir. Her türden kredi alım ve satım işlemleri öncesinde gerekli ekspertizler söz konusu banka tarafından kusursuz bir şekilde gerçekleştirilir. Gerçekleştirilen ekspertizlerin ayrıca bankalar arasında da farklılık göstermekle birlikte %80 oranına dek kredi verilmesi mümkündür. Gayrimenkul değerlendirme işlemleri ise, Türkiye genelinden doğrudan Sermaye Piyasası Kurulu tarafından görevlendirilen firmalar tarafından gerçekleştiriliyor.

Proje Dosyasında Yer Alan Bilgi Ve Belgeler

İlk olarak gayrimenkul ekspertiz çalışması nasıl yapılır konusunda uzmanlardan merak edilen bilgiler alınmalıdır. Bu doğrultuda proje dosyası içerinde de birçok farklı türden bilgi ve belgeler yer alıyor. Özet olarak ilgili belediye kurumunda yer alan dosya içeriğinde; ruhsal bilgileri, yapı kullanma izin belgesi, imar durumu, statik ve mimari durum, makine ve elektrik projeleri, toplam iskanlı ve ruhsatlı alan bilgileri, mevcut olması durumunda ayrıca bağımsız bölümlere ilişkin alınan yasal cezai işlemlere ait belgeler, yapıya ait olan EKP belgeleri gibi birçok değişik türden belgeler mevcuttur. Söz konusu uzman tarafından tüm bu belgeler tek tek ele alınarak incelenir. Bunun haricinde uzman ayrıca Takbis sistemi üzerinden de gerekli araştırmalar yapabilir. Bu uygulama üzerinden de elde ettiği farklı belgeleri doğrudan Belediye kurumunda yer alan tüm belge türleriyle de karşılaştırabilir. Bu kapsamda herhangi problemler ya da değişik bir durum söz konusu olması durumunda sorunu çözümler.

Değerleme Raporlarında Bulunan Bilgiler

Ayrıca gayrimenkul ekspertiz çalışması nasıl yapılır konusunda değerleme raporu da yetkili uzman tarafından detaylı olarak ele alınır. Uzman doğrudan değerleme raporunu da inceleyerek gerek duyması durumunda belediyedeki tüm belgelerle karşılaştırma yapabilir. Değerleme raporları genel olarak 12 ila 14 sayfalık formatlar halinde oluşturulur. Değerleme raporlarında ise, söz konusu olan finans kuruluşu, yapı özellikleri, yapıya ait tapu ve ruhsal belgesi, iskan belgesi gibi birçok farklı türden belgeler yer alır.

Gayrimenkul Ekspertiz Çalışmasında Dikkat Edilecekler

Gayrimenkul ekspertiz çalışmaları doğrudan uzmanlık gerektirir. Bu nedenle gayrimenkul ekspertiz çalışmalarında mutlaka tam donanımlı uzmanlar görev üstlenmelidir. Bu çalışmalarda dikkat edilmesi gerekenler arasında en kaliteli finans kuruluşları tercih edilmesidir. Kalitesiz bankalardan gayrimenkul ekspertiz çalışmaları hatalı sonuçlar doğurabilir. Bu durum da doğrudan müşteri memnuniyetsizliğine neden olacaktır.

Gayrimenkul Ekspertiz Çalışmaları Ücretli Mi Yapılıyor?

Evet, banka adı fark etmeksizin tüm bankalar tarafından yapılan gayrimenkul ekspertiz çalışmaları belirli hizmet bedeli üzerinden gerçekleştiriliyor. Bankalar bu yönde ayrıca ilgili müşterilerine de gerekli bilgileri sunuyor. Gayrimenkul ekspertiz çalışmaları hizmet bedeli yasalar doğrultusunda müşterilerden tahsil ediliyor. Fakat bu hizmet modeli ücretleri geçmiş dönemlere oranla bugün daha düşük bir şekilde tahsil ediliyor. Böylece müşteriler ekonomik anlamda bugün daha avantajlı oluyor.

Gayrimenkul Ekspertiz Çalışmaları Avantajları

Gayrimenkul ekspertiz çalışmaları avantajları ise oldukça fazladır. Bu özel hizmet modelinin avantajları arasında söz konusu gayrimenkul sahibinin gayrimenkulünü daha erken ve sağlıklı bir şekilde satışa sunmasını sağlamasıdır. Bu kapsamda gayrimenkul ekspertizini yapan ilgili banka tarafından da direk gayrimenkul sahibine satış konusunda da gerekli destekler sunulacaktır. Gayrimenkul ekspertizi direk banka tarafından yapıldığından gayrimenkul sahibi bu kapsamda zamandan da tasarruf elde edebiliyor.

Gayrimenkul Ekspertiz Çalışmaları Takibi

Müşteriler tercihi doğrultusunda ilgili banka üzerinden ekspertizi yapılan söz konusu gayrimenkulün takibini de kolay bir şekilde yapabiliyor. Bu doğrultuda müşteriler ister söz konusu banka ile iletişim halinde kalarak ister söz konusu uzman ile irtibat kurarak da takibi kusursuz bir şekilde yapabilir. Gayrimenkul ekspertiz çalışmaları bugün daha kaliteli bir şekilde yürütülüyor.