İmar Planı Nedir?

İmar Planı Nedir?

İmar planı detaylı bilgi veren plan ya da haritaya verilen isimdir. Bu imar planı nüfusu 10.000 geçmiş şehirlerde ve ülkelerde yapılaması zorunlu bir işlemdir. İmar planı haritasında yollar, adalar, yoğunluk olan yerler gibi detaylı yerlerin planı ve haritası çizilir. İmar planı yapmak büyük bir iş ve gayret gerektiren bir işlemdir. Bu yerlerde imar planı yapılması zorunlu olup nüfusu az ve on binin altında olan şehir ve ülkelerde bu imar planının yapılıp yapılamayacağı konusunda belediye bir karara vararak işlem yapılır. İmar planı hazırlanması çeşitleri planı nasıl yapıldığı ve nerelerin imar planı adı altında değerlendirildiği herkes tarafından merak edilen konular arasında yer almaktadır. 

İmar Planı Çeşitleri Nelerdir?

Her şeyin kendi içinde bir düzeni ve çeşidi olduğu gibi imar planının da kendi içinde çeşidi ve düzeni vardır. İmar planı çeşitleri sırası ile; mekânsal strateji planı , çevre düzeni, nazım ve uygulama imar planı diye dört çeşit imar planı vardır. Bu çeşitlerin kendi içinde açıklamaları ve durumları göz önüne alınarak işlem yapılır. Her bölge ve plan için farklı imar planı kullanılır. İmar planı ve çeşitleri kafaya göre ayarlanabilen bir durum değildir. İşlev bakımından ve plan bakımından özel olarak hazırlanan imar plan çeşitlerini sizde detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz. 

İmar Planı Nasıl Sorgulanır?

Herkes tarafından merak edilen konulardan olan imar planı işlemi kadastro ya da bilindik haritalar üzerinden yapılan bir plan çeşididir. Bu haritada olması gereken ve istatiksel olarak belirlenmiş yerler ve olması gereken tüm alanlar bir bölü bin olarak adlandırılmaktadır. Bu bir bölü bin olarak adlandırılan imar planları harita üzerinde ya da kadastro üzerinde görülmektedir. Bilgili kişi tarafından anlaşılan bu imar planı işlemi resmi bir durumdur. İmar planı sorgulamak hiç de kolay bir işlem değildir. 

Nazım İmar Planları Nasıl Hazırlanır?

Nazım imar planı hazırlamak ne çok kolay ve de çok zor bir iştir. Bu işi hazırlamam için kişinin ilk önce halihazırda bulunan hatıralardan ya d kadastro işlemlerinden yardım alınarak bu işlem yapılır. Çevre düzeni işlemleri baza alınarak yapılan bu işlem de bu kurallara uymak çok önemlidir. Bu imar sistemleri hazırlanırken bazı kurallara uymak çok önemlidir. Bu hususlar dikkate alındığında gelecekteki nüfus yoğunluğu yapı yoğunluğu yön büyüklükleri ve gelişme şekilleri genel kullanış şekli ulaşım sistemlerinin çözümü gibi hususlar dikkate alınarak bu nazım imar planı hazırlama işlemi gerçekleştirilir. 

İmar ve Sosyal Tesis Alanları 

İmar sistemi hazırlanışı ve ne olduğunu yukarı da belirtsek de tesis alanları ile ilgili nasıl bir bağlantısı olduğu herkes tarafından merak edilen konular arasında yer alır. Tesis alanları deyince aklınıza gelebilecek oldukça fazla seçenek vardır. İbadethane parklar piknik alanları bahçeler Spor ve eğlence alanları yeşillik alanlar ve daha birçok alan bu tesislerin içine görmektedir. Uygulama imar planı ise bu adaların yoğunluklarını düzenlerini ve detayları etkileyen alanları göstermek için kullanılır. 

İmar Tesis Alanları Kullanım Şekli 

İmar tesis alanlarına girebilen bu alanda her çeşitten ve fazlaca bulunan tesis alanı vardır. Bu alanların kullanım şekli ve kullanılma amacı birbirlerinden farklıdır. Yeşil alanlar da insanların vakit geçirebilmesi piknik eğlence oturma gezinti ve tüm aktivitelerini yapacakları bir alanken ibadet alanı spor ve eğlence alanı olarak geçen kapalı yerler farklı amaç ve ihtiyaç için yapılmış ve imar tesis alanı adı altında görülmektedir. Redwoork firması üzerinden her türlü imar planı hakkında bilgi edinebilirsiniz.