Kira Fiyatlarındaki Geçici Düzenleme Neler İçeriyor?

Kira Fiyatlarındaki Geçici Düzenleme Neler İçeriyor?

Bu alanda yapılan yeni düzenleme ile birlikte kiracılar kira fiyatlarındaki geçici düzenleme neler içeriyor konusunu merak ediyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilen %25 kira artış düzenlemesi ile birlikte kira fiyatlarındaki geçici düzenleme yoğun olarak soruluyor. Özellikle de son birkaç ay içerisinde ülkemiz genelinden artan yoğun kira oranları toplumun birinci önceliği haline geldi. Bu durumdan her ne kadar yapı sahipleri olumsuz yönde etkilenmese de, kiracıların ciddi anlamda huzursuzluk duyabildiği vurgulanmıştır. Mevcut ekonomik şartlar doğrultusunda kiracıların barına konusunda zorluk yaşaması ile birlikte kamuoyu genelinden bu sorunun yok edilmesine yönelik imza kampanyaları gerçekleştirildi. İlk aşamada doğrudan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından açıklanan %25 kira artış yönergesi doğrudan bu aşamadan itibaren TBMM tarafından kabul edilerek yürürlüğe konuldu.

%25 Kira Artış Sınırı Düzenlemesinin Ayrıntıları

İlk olarak kira fiyatlarındaki geçici düzenleme neler içeriyor konusunda merak ettiğiniz tüm ayrıntıları doğrudan ilgili resmi birim kurumsal sitesinden de öğrenebilirsiniz. %25 kira artış sınırı düzenlemesinin birçok ayrıntıları da söz konusudur. Buna göre Avukatlık Yasası İle Türk Borçlar Yasası üzerinde değişiklik gerçekleştirilmesindeki kanun teklifine ilave edilen %25 kira artışı sınırı düzenlemesini içeren yönerge doğrudan 1 Haziran 2023 yılından itibaren Türkiye sınırlarında yer alan tüm konutlarda kira artış oranının %25 oranını geçmesi söz konusu olamayacaktır. Bu düzenlemenin sadece 1 Temmuz 2023 yılına kadar geçici olarak geçerli olması söz konusudur.

Hollanda Kira Modeli İşleyişi

Ülkemizde de çıkarılan yeni yasal düzenleme üzerinden Hollanda kira modeli hayata sunulmuştur. Buna göre kira fiyatlarındaki geçici düzenleme neler içeriyor haricinde Hollanda tipi kira modeli de mevcuttur. Hollanda ülkesinde yer alan uygulama doğrultusunda kiralık evler sosyal ve özel olmak üzere toplamda 2 farklı statü üzerinden ele alınıyor. Bu doğrultuda ise ülkede mevcut olan konutların %75 oranı ise doğrudan sosyal konut statüsünde yer alması söz konusudur. Söz konusu dairelerde kira bedelleri ise doğrudan puanlama uygulaması üzerinden tarafsız bir şekilde belirleniyor. Dolaysıyla Hollanda kira modeli bugün ülkemiz genelinden de yavaş bir şekilde de olsa sağlıklı bir şekilde uygulanıyor.

Ev Sahibi Kiracısını Neden Çıkarır?

Ev sahibinin mevcuttaki kiracısını çıkartmasında birçok farklı nedenler söz konusu olabilir. Özellikle kira zamlarından memnun kalmayanlar ve söz konusu tutarları karşılama konusunda güçlük çeken kiracılar ev sahipleri tarafından çıkartılma korkusuyla uzun süreli olarak yaşamak zorunda kalabiliyor. Fakat söz konusu yasalar kapsamında ev sahiplerinin kira fiyatlarındaki geçici düzenleme neler içeriyor harici kiracılarını çıkarabilmesi için bazı kriterleri de taşıması gerekiyor. Ev sahibinin kendisi ya da doğrudan birinci dereceden akrabası açısından eve ihtiyaç duyması, yapının tekrardan inşa ve imar planlamasının yapılması, yeni malik tarafından mülke gerek duyulması, yazılı olarak tahliye taahütü sunulması, bir kira yılı içerisinde çok defa kiraların ev sahibine ödenmemiş olması, evin özenli bir şekilde kullanılmamış olması, komşulara huzursuzluk verilmesi bu durum netice tarafından kiracının yasal mercilere şikayet edilmiş olması gibi birçok durumlar sonucunda ev sahibi tarafından kiracı çıkartılabilir.

%25 Kira Artış Sınırı Ne İşe Yarar?

%25 geçici kira artış sınırı özellikle de kiracılar açısından sevindirici bir haber olarak görülebilir. Bu durumda kiracılar en azından 1 yıl boyunca sadece %25 kira artış oranı üzerinden 12 ay boyunca düzenli olarak kirasını ödeyebilecektir. %25 kira artış sınırı hakkında yasal düzenleme doğrudan 12 ay boyunca geçerlidir. İleriki dönemlerde de bu yönde benzer bir yasal çalışmanın olup olmayacağı ise şuan için merak ediliyor. Kiracıların bu durumdan memnun olduğu vurgulanmıştır. Özellikle bu gibi durumların geçici olarak değilde, sabit ve kalıcı olarak uygulanması kiracılar tarafından dile getirilmiştir.