Kira Spotajı Nedir?

Kira Spotajı Nedir?

Kira spotajı kiracı ile gayrimenkul sahibi ile aralarında anlaşılan kira ücretinde yapılan kesintiye denir. Zaten kelime kökü bakımından da kesinti anlamına gelen spotaj belirlenen kiranın brüt fiyatından yapılan kesintidir. Bu kira spotajı kiracıya has bir durum olup kiracı tarafından ödenmesi gerekir. Kira spotajı baza alınarak belirlenen kira aslında bir vergilendirme sistemi olur. Bu işlem de kira gayrimenkul sahibinin eline ulaşmadan önce direk kesinti işlemi yaparak belirlenen diğer kısım gayrimenkul sahibinin eline ulaşır. Bu kesinti işlemlerini ne kadar ve ne zaman oldu gibi merak ettiğiniz tüm soruları e devlet üzerinden kolayca öğrenebilme imkanına sahipsiniz. Kiracı mükellef olduğu kira ve spotaj ücretini belirtilen tarihte ödemediği sürece kiracının bulunan alandna tahliyesini isteme hakkı gayrimenkul satıcıya verilir. 

Kira Spotajı Ne Zaman Yatırılır?

Kiracı ve gayrimenkul satıcı arasında ilk andan beridir anlaşma yapılarak işleme başlanır. Bu alanda kiracı ve gayrimenkul mal sahibi ilk başta kira ve sabotaj parasını da katarak bu ücretleri belirlemeli.ve bu konuda anlaşma sağlamalıdır. Daha sonra da bu kiraların ne zana döneceğine dair kesin bir tarih belirlenir. Bu alanda kiracı her ay düzenli olarak kira ve sabotaj ücretini yaptırmak zorundadır. Her ay yaptırılan bu spotaj ücreti ihmal edildiği zaman gayrimenkul satıcı hakkında işlem yapmaya hak kazanır. Bu spotaj gayrimenkul sahibi adına yaptırılır. Kira sabotajı ile belirlenen kira miktarı ayrı bir durumdur. Kira gayrimenkul sahibe giderken spotaj ise bir vergi niyetinde kesilir. Spotaj işlemi ile gayrimenkul sahibinin hiçbir alakası bulunmamaktadır. Her ay düzenli olarak yatırılması gereken bu spotaj miktarı ile gayrimenkul mal sahibi de bunun avantajlarından yararlanarak işleri aksamadan devam eder. 

Kira Spotajı Nasıl Hesaplanır?

Kira ve gayrimenkul sahipler tarafından merak edilen konulardan biri de bu alanda spotaj miktarının nasıl belirlendiği olmaktadir. Spotaj miktarı belirlemenin kuralı ve düzeni vardır. Bu alanda ne kiracı ne de gayrimenkul satıcı bu işleme karışabilir ya da karar verebilir. Bu spotaj miktarı kira sözleşmesi adı altında belirtilen fiyatlar üzerinden yapılmaktadır. Bu belirlenen kira ücretlerinin yüzde yirmisi kadarı spotaj miktarı için ayrılmış bir bölümdür. Birçok yöntem ve taktiği olan spotaj miktarının belirlenmesi konusunda spotaj miktarı yüzdelik dilim ile belirlenemese bir virgül yirmi beş ile çarpılarak ya da sifir virgül seksene bölünerek spotaj miktarı belirlenmesi yapılabilir. Bu alanda gayrimenkul sahibi ve kiracı bakımından hiçbir durum olamayarak bu işlem otomatikman belirlenir. Kolay bir şekilde halledilen kira spotajı işleminde kiracı ve gayrimenkul sahibi arasında yaşanacak olumsuz durumlara fırsat vermeden her şey otomatik olarak halledilir. 

Kira Spotajı İşleminden Kimler Muaftır?

Kira spotaj işlemi son zamanlarda oldukça adı duyulan ve bu yüzden de kafaları son derece karıştıran bir durum hâline gelmiştir. Kira spotajı işleminde kiracıların aklına takılan sorulardan olan bende mi.bu vergiyi vermek zorundayım düşüncesine açıklık olarak kira spotajı işleminden herkes sorumlu değil ve bazı kişiler bu spotaj işleminden muaf tutulmaktadır. Gelir ve kurumlar vergisine tabi olan gelirlerin dönmesidir. Buna ait anayasası bulunan bu işlemde bazı kişiler bu durumdan muaf tutulmaktadır. Yabancı elçiliği bulunan ya da memur ve hizmetli olan kişiler maaşlarını dışardan alan kişiler yıllık beyanname gösteren kişiler bu işlemden muaf olan kişilerdir. Bu işlemler ile kiracı olan kişinin ödediği spotaj miktarı ile gayrimenkul mal sahibi vergilerini geciiktirmeden ödeyerek işler aksamadan yerini bulur. Redwoork firmasından merak ettiğiniz sorulara dair cevap alabilirsiniz.