Sahibinden Satılık Daire Alırken Dikkat!

Sahibinden Satılık Daire Alırken Dikkat!

Sahibinden satılık bir daire satın alırken, birkaç şeyi dikkate almak önemlidir. Her şeyden önce, mülkün konumundan memnun olduğunuzdan emin olun. Ayrıca, satış sözleşmesine dahil olan herhangi bir özel özellik veya olanaktan haberdar olmak isteyeceksiniz. Yeterince para biriktirdiğinizden emin olun, böylece gerekirse kapanış masraflarını ve onarımları karşılayabilirsiniz. Sahibinden daire satın alımı günümüzde oldukça fazla tercih ediliyor. Bir emlakçı yerine evi direkt kendiniz bulmak ve satın almak istediğinizde dikkat etmeniz gereken çeşitli unsurlar vardır. 

Sahibinden bir daire satın almak bu günlerde popüler bir seçenektir. Bunun birkaç nedeni vardır, ancak asıl olan, bu tür bir satın almanın, bir geliştiriciden veya bir emlak acentesinden bir daire satın alırken her zaman mevcut olmayan bir dizi avantaj sunmasıdır. Bu avantajlar, satın alma rotası üzerinde daha fazla kontrol, mülkü şahsen inceleyebilme ve daha iyi bir fiyat üzerinde pazarlık yapabilmeyi içerebilir.

Sahibinden Daire Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Sahibinden satın almadan önce biraz araştırma yapmak önemlidir. Bu, özellikle bölgenizdeki belirli piyasa koşullarına aşina değilseniz geçerlidir. Mevcut mülk türüne ve bölgedeki mevcut eğilimlere aşina olmanız gerekir. Ayrıca, satın alma fiyatını ve ilgili ücretleri ve vergileri karşılayabileceğinizden emin olmanız gerekir. İşte sahibinden daire alırken dikkat etmeniz gerekenler;

  • İyi bir satıcıdan ev alacağınızdan emin olun. Kimden ev satın alacağınız oldukça önemlidir.
  • Evin konumunu ve beraberinde getirdiklerini değerlendirin. Sosyal alanlara uzaklığı, bulunduğu yerin genel özellikleri vb.
  • Gayrimenkul satın almadan önce gidip bizzat görmeniz çok önemlidir. Çünkü satın almak istediğiniz gayrimenkulün internetteki görüntüsü ile gerçek durumu arasında fark olması mümkündür.
  • Emlak değerleme uzmanından yardım alabilirsiniz.
  • Evin olduğu bölgede kentsel dönüşüm olmadığı konusunda araştırma yapın ve güvence sağlayın.
  • Bölgedeki ev fiyatları hakkında araştırma yaparak diğer evlerle kıyaslama gerçekleştirin. Bu sayede iyi bir fiyat değerlendirmesi yapılabilir.
  • Evin üzerinde bir borç olup olmadığını öğrenin ve detaylı bir şekilde araştırın.
  • Gerekli belediye kontrolleri önemsenmeli ve tapu kayıtları araştırılmalıdır. Böylece ileride beklenmeyen yüksek masraflar ortaya çıkmaz.
  • Dairede mevcut kiracı bulunma durumunu kontrol edin. Kiracı varsa çıkma durumu ile ilgili konuşun.
  • Evlerin deprem yönetmeliğine uygun olması son derece önemlidir. Bu konuda bir belge talep edebilirsiniz.
  • İrtifak hakkı ve kat mülkiyetinin olması gerekir.

Sahibinden Ev Almak Avantajlı Mıdır?

Sahibinden bir daire satın alırken, belirli piyasa koşulları ve mevcut mülkler hakkında biraz araştırma yapmak önemlidir. Bu şekilde bir daire satın almanın, süreç üzerinde daha fazla kontrol ve mülkü şahsen inceleme yeteneği de dahil olmak üzere bir dizi faydası vardır. Bu şekilde bir daire satın almanın birtakım sakıncaları da vardır, ancak bunlar genellikle küçüktür. 

Sahibinden ev almanın en önemli faydalarından birisi de hem emlakçılara hem de benzeri acentelere komisyon ödeme gibi zorunluluklar olmamasıdır. Aynı zamanda fiyat konusunda da satıcı ile anlaşma sağlarken indirim yapılması gibi durumlar söz konusudur.

Sahibinden Ev Alırken Neden Dikkatli Olunmalıdır?

Sahibinden ev alırken dikkatli olmak pek çok açıdan önemlidir. Çünkü hem bütçenize hem de ihtiyacınıza uygun bir ev bulmak için iyi bir araştırma ve satış süreci gerekir. Aynı zamanda eksik bilgilerden dolayı ileride ev ile ilgili masraflı sorunlar olmaması ya da dolandırıcılık gibi kötü durumlar yaşanmaması için ev alırken belirtilen unsurlar ele alınmalıdır.